Yöresel Kahvenin Ana Duragı : Peru

Peru kahvesi, giderek kahve severler tarafından daha fazla tüketilmeye başlanmıştır. Bu durum sonucunda da hem Peru bölgesinin özelliklerini araştırmayı hem de bu özel lezzeti tatmayı daha cazip hale getiriyor. Bu yazımızın konusu olan Peru kahvesini biz de sizler için detaylı olarak araştırdık. Güney Amerika topraklarının eşsiz lezzeti olan Peru çekirdeklerinin günümüze kadar ulaşan yolculuğunu ve öne çıkan özelliklerini keşfedin!

Peru Kahvesinin Kısa Tarihi 

Kahve üreticilerinin tarihine baktığımızda diğerlerine kıyasla popülaritesi zaman zaman azalmış olsa da Peru kahvesi oldukça eski bir kökene sahiptir. Bu topraklara kahve ağaçları ilk olarak 1700’lü yılların ortalarında dikilmeye başlanır. Peru’nun verimli toprakları ile bu tanışmayla beraber kahve ağaçlarının 1800’lü yıllarda hızlı bir artış gösterir.

İlk yıllarda elde edilen kaliteli hasat, yerli halkın tüketimine sunulur. İstikrarlı büyümenin ve pazar payında giderek önemli bir yer kaplamanın sonucu olarak ihracata başlanır. Peru kahvesi, kalitesi ve özgün lezzetiyle beraber ünü ABD’ye kadar ulaşmıştır. Peru kahvesinin, doğal olarak daha fazla üretilip ihracat ağı genileşmiştir. 1800’lü yıllarda Asya kıtasını kasıp kavuran hastalıklar sonucu kahve endüstrisinin neredeyse yok olacak noktaya gelir. Böylece gözler gözler Güney Amerika’ya çevrilir. ABD ile birlikte Avrupa da artan kahve talebini karşılamak için Peru bölgesinden yararlanır.

1900’lü yıllarda altın çağını yaşayan Peru Kahve Çekirdeği, ülke ekonomisine yön vermekle kalmayıp en kaliteli ve değerli kahvelerden biri haline gelir. Ancak İkinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesiyle Avrupalı toprak sahipleri Peru’daki çiftliklerini terk etmek zorunda kalır. Pazardaki payını ve Avrupa’nın ilgisini kaybetmeye başlayan Peru kahvesi, bir süre zorluk yaşar. 2000’li yıllarda artan ikinci ve üçüncü dalga kahve trendleriyle yeniden kahve severlerin ilgi alanına girer. Böylece bugün dünyanın 10 numaralı kahve üreticisi diyebileceğimiz Peru toprakları, Arabica çekirdeklerinin en kaliteli mahsullerini vermeyi sürdürmektedir. 

Peru Kahvesi Özellikleri 

Kahve çekirdeklerinin kalite ve lezzetini belirleyen coğrafi etmenler, Peru kahvesi için de kritik öneme sahiptir. Oldukça geniş bir bölgeye yayılan çekirdek profili, düşük irtifalardan yukarılara çıktıkça giderek zenginleşir. Çoğunlukla yüksek rakımlarda yetiştirilmesi Peru kahve çekirdeğinin özel ve sıra dışı aromalara sahip olmasını sağlar. Organik ve ekonomik yöntemleri tercih eden küçük ölçekli üreticiler sayesinde tat profilinin korunmasını sağlanır. Böylece kahve doğru nota vurgularını da yakalar. Aralarında Amazonlar, San Martin, Cajamarca, Çançamayo ve And Dağları’nın bulunduğu verimli bölgelerde yetişen bu çekirdekler; doğal olarak farklı notalara sahiptir. Ancak yine de Peru kahvesi özelliklerini tek perdede anlatabilecek nitelikleri sıralamak mümkündür. Bunları aşağıda sizinle paylaşıyoruz.

Tat profili: Orta gövdeli, canlı çiçek aromaları ve gevrek asiditeye sahip bir lezzeti vardır. Vanilya ve çikolata tatlılığından narenciyeye kadar uzanan zengin bir tat yelpazesi sunar. 

Hasat: En verimli hasat zamanı Haziran – Eylül ayları arasındadır. 

İşleme: Yıkanmış çekirdeklerden üretilir. 

Kavurma önerileri: Genellikle orta ve orta – iyi kavrulduğunda maksimum lezzetine kavuşur.

Demleme tavsiyesi: Kavurma işlemine çok iyi dayanan ve ince öğütüldüğünde bile lezzetini kaybetmeyen Peru kahvesi için en iyi lezzeti espresso ile bulur diyebiliriz. Ancak filtre kahve formunda da oldukça başarılı sonuçlar verir.